Rád občas někam vycestuji a tak se chci podělit, jak jsem se s týmem DSM Stará Ves nad Ondřejnicí rozhodl letět před letošními vánoci do Izraele.

sedm - to je podle židovské tradice číslo plnosti a podle naší zas počet sedadel zapůjčeného Peugotu 5008

Snad nikde jsem jako nadšenec do historie a samozřejmě znalý křesťan netoužil tak moc, jako do svaté země. Předpokládám, že někteří z Vás, co čtete tento článek už v Izraeli byla proto nebudu popisovat co se zde nachází ale přidám spíš některé poznatky a myšlenky, které jsem si odnesl.

 

vchod do Božího hrobu - doba čekání asi 45 minut

1. Dojem na místo

Asi jsem trochu naivní ale po návštěvě dvou hlavních míst - Betléma a Božího hrobu jsem necítil až takový úchvat, jaký jsem čekal. Vždyť je to nejdůležitější místo naší víry. Možná to bylo kvůli čekáním ve frontě a možná taky trochu pochybením nad tím, že se ta událost stala doopravdy na onom místě (existuje několik dalších nedoložených míst Golgoty). Z jedné věci jsem ale ohromně nadšený byl a to, že kráčím po stejné půdě jako Boží Syn před dvěma tisíci lety.

Jaké by bylo vaše očekávání z místa ?

 

Dan si s židem podává ruku na znamení "dobrého obchodu"

2. Dojem na obyvatele

Izrael žije z turismu a nepřekvapilo mě, že od příletu jsme v očích domorodců jen chodící peněženky. Své o tom mluví žid, který dal mému spolutýmákovi požehnání a poté nastavil dlaň se kterou si asi nechtěl dát high five nebo také Palestinec Ali, který nás za "drobný" poplatek převezl přes hranici do Betléma ale alespoň nás k našemu údivu neunesl. Tohle jsou jen výjimky potvrzující pravidlo. Těch krásných setkání bylo mnohem více a i v téhle zemi platí, že vstřícnost se ráda oplácí vstřícností. Jak byste se zachovali vy k cizincům doma ?

 

 

 

 

kdybych byl žid, zvolil bych jarmulku s Homerem Simpsonem

3. Dojem na náboženství

V Izraeli jsou všichni ateisti chudáci, ocitli by se totiž v zemi, kde se za svou víru nikdo nestydí ba naopak a ještě k tomu se zde na každém kroku udál nějaký zázrak. Války a útoky mezi okolními státy a Izraelí není až tak náboženská válka jako spíše válka o nabytí území. A nevěříme nakonec s muslimy a židy přece jen ve stejného Boha ?